Miljö Minimalism Zero waste

Hej 2019, vi provar igen då

Ja, men vad hände? Året tog slut och ett nytt började. Jag tappade bort lite av mig själv, raderade en massa text och bilder, blev sjuk, gick vilse i minimalism kontra miljöperspektiv och annat som svalde för mycket energi, orkade inte med hyckleri från starka miljögrupper, ska inte ens gå in på vad jag tänker om vår nya regering och megahyckleriet där, blev ännu mera sjuk, åt kött ca hela tiden, försökte zero waste:a, men kastade mer än någonsin + orkade inte ens källsortera det allra viktigaste. Fick lite minimalism baby blues. Men vad fasen, nu ska jag blogga sönder 2019. HÄNG MED!

Mitt liv i bilder just nu..

Så nu sitter jag här, 2:a februari, 2019 ganska nollställd med dubbelsidig öroninflammation. Har under veckan gjort mer eller mindre ingenting, förutom haft jättejättejätteont i örat. Hann dock tjafsa lite med #klimatklubben.se. Tjafsa, yay, min favorit! På en mindmap har jag fått ner en replik kring antidemokrati, hyckleri på hög nivå, uppviglande retorik, populism, lösrykta siffror utan kontext, avsaknad av landsbygdsperspektiv och väldigt lite klassanalys. Nå, jag återkommer kring detta när min feberyra lagt sig. Men ni vet, det där med att hålla två tankar i huvudet samtidigt och rimlig faktagranskning. Hårdnackad retorik bildar argument som kan bli missvisande då hela sanningen eller insikt i komplicerade system svart-och vitmålas. Tillika är kanske vetenskapen otroligt påverkad av lobbyism, vems siffror kan vi lita på och vad ska vi lita på? Låter jag som en klimatförnekare nu? Men är det rimligt att skapa opinion på detta sättet eller är det så här opinion skapas? Hur naiv är jag?

Är överlag otroligt less på hela www, sociala medier och influencers. (och här sitter jag på www och maler på om det.. hycklare!) På ett eller annat sätt påminner ju alla dessa internetfenomen oss om allt det vi inte har och kanske borde stäva efter eller konsumera. Det kanske inte heller är möjligt att vara både miljöaktivist med stränga pekpinnar och höga krav på andra samtidigt som en lever på att sälja annonser som går ut på att influera andra att konsumera, hur hållbar den konsumtionen än är? Kan konsumtion någonsin vara hållbar? Det är lätt att kritisera människor som drömmer om Thailand när en själv har bostadsrätt i centrala Stockholm och sommarhus på Gotland. Då blir ju valet #flygfritt ganska enkelt eller? Cred ska dock #Klimatklubben ha för att de svarar och lyssnar. Jag ser fram emot att utveckla denna dialog.

Ärligt talat är jag ganska less på mycket. Less på minimalism, less på zero waste, less på miljön. Jag vet inte riktigt längre hur och vad jag ska fokusera på. Det blev lite som om jag tillät miljörörelsen äta upp min syn på minimalism. Självklart är miljöperspektivet en viktigt del av minimalism, men det var kanske inte från första början mitt huvudfokus. Det handlade ju om att skapa mervärde i mitt liv, otroligt egoistiskt och enkelriktat. Men så var det. Önskar att få landa i något. Något konkret och där jag inte känner att jag hamnar i dilemman som jag inte kan ta mig ur. Samtidigt som jag vill se den här medvetna och positiva förändringen. Och nej, ingen kan göra allt rätt, men många bäckar små måste också räknas! TILLSAMMANSSKAPET MÅSTE VÄXA!

Ur en något mer positiv synvinkel då och ej fullt så utmattande har jag:

  • Funderat över min korta och extremt dåliga bilkörning nästan varje dag. Lämna kids på förskolan, skynda till jobbet, skynda till förskola, skynda hem. Det är inte hållbart. Men hur gör jag? Skulle en elcykel med låda kanske skulle kunna vara ett alternativ och vardagshjälte? Vill helst inte konsumera något nytt överhuvudtaget, men känns som ett rimligt alternativ? Någon med erfarenhet som har några tips? Hur fungerar elcykel på vinter? Hör gärna av er!
Kanske dags att parkera denna pärlan en stund till förmån för bättre miljö och frisk luft? Fina fina Ankian <3
  • Läste ut den splitternya boken Jag lämnar av ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete av Åsa Axelsson. Nu kanske jag inte riktigt har den klaraste hjärnan för att kunna ge någon vettig recension av verket pga feberyra och nattvak när jag läste den. Det övergripande intrycket boken lämnar efter sig är klokt och rimligt resonemang kring dagens hysteriska takt i samhället, egenmakten vi faktiskt har kring att bättre och smartare kunna fördela en familjs ekonomiska/tids-resurser och vikten av tid för det en själv tycket är viktigt. Kanske är det dags att vi stannar upp lite i vår vardag och verkligen börjar fundera, vad är viktigt för just mig och vad vill jag? De där sakerna som bara händer, utan att vi ens är medvetna om det. Ekorrhjulet.. Det är lätt att bara flyta med i stress, normer och konsumtionshets, men för att kunna ta reda på var vi verkligen står måste vi kanske fundera mer över det. Och det kanske blir jobbigt, ifrågasätta normer och samhällsstrukturer och sånt. Pengar och tid, tid och pengar. Vad värdesätter jag som individ? Är det den där renoveringen eller makten över att kunna styra viss tid av mitt liv själv? För min del är svaret självklart, frågan är bara hur jag kan ta mig dit. Ut ur ekorrhjulet alltså. Det som kanske inte håller hela vägen för mig personligen är bokens lite väl naiva framfart. Gör bara så här, så blir allt jätterbra! De ekonomiska beräkningarna, de smått spretiga tidsenheterna och hela familjen fantastisk utan ett enda problem, att alla är så goa och förståndiga köper jag inte riktigt. Men, inspirerande bok, läs och bli provocerad eller inspirerad, det är härligt!
  • Funderar mycket på frugalt leverne. Peppigt eller bara dumt att leva återhållsamt? Är det ens möjligt? Vi experimenterar vidare här hemma. FRUGAL FTW!
  • Till veckan ska jag knalla in på mitt lokala ICA och diskutera plast och svinn. Vad kan vi göra åt det tillsammans? Kan jag som konsument påverka butikens riktning och vilket ansvar är butiken villig att ta?
  • Kul med att folk börjar hitta rätt på sig själva och sin konsumtion oberoende av orsak nu när Marie Kondos serie blivit mainstream via Netflix. Har själv inte sett, men kul att folk verkar gilla få lite ordning och reda på både torp och sig själva. Och vika kläder så där proffsfint, det är ju det trevligaste att öppna garderoben när allt bara ser så där perfekt ut. Sedan att det kanske inte ser perfekt ut på är en annan femma.. Spark joy!
  • Ska söka skrivjobb på @Generationordning på Instagram. KUL! SKRIVA SKRIVA SKRIVA SKRIVA!

Okej, tills vi hörs igen, ta hand om er, var snälla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *